Het belang van tijdige opleiding: voorkomen is beter dan genezen

In de snel veranderende wereld van vandaag, waar technologische vernieuwing de norm is, is het van groot belang om mee te evolueren. Klanten die investeren in een nieuw financieel pakket staan bij de overgang van het oude naar het nieuwe systeem voor de uitdaging om hun gebruikers effectief op te leiden.

Tijdens mijn werk op verschillende projecten zie ik vaak dat klanten tegen dit struikelblok aanlopen: hoe zorg je voor een goede opleiding en begeleiding voor eindgebruikers?

Onderschat opleiding niet

Wanneer het belang van opleiding en opvolging voor de gebruikers wordt onderschat, heeft dit direct effect op de overgang naar het nieuwe systeem. Deze overgang kan hierdoor moeizaam verlopen, en gebruikers kunnen zich onzeker gaan voelen.

Een goede opleiding gaat verder dan alleen het aanleren van nieuwe vaardigheden. Het is een investering in de toekomst van zowel medewerkers als organisaties. Laten we eens kijken naar enkele belangrijke aspecten bij het plannen en aanbieden van opleidingen:

  • Plan opleidingen op tijd
    Het is essentieel om opleidingen op tijd te plannen en uit te voeren. Dit stelt gebruikers in staat zich voor te bereiden op de veranderingen die hen te wachten staan en voorkomt eventuele teleurstelling.
  • Er zijn diverse opleidingsopties en momenten
    Er zijn verschillende soorten opleidingen die je kunt aanbieden, afhankelijk van de behoeften van de gebruikers, de complexiteit van het systeem en de fase van het project. Van gebruikersacceptatietesten (GAT) tot opleidingen voor de functioneel beheerders en eindgebruikers, de mogelijkheden zijn uitgebreid. De opleidingsmethodiek verschilt per training en doelgroep. Zo kan een mix van knoppentraining, kortere workshops, werkplek coaching en instructievideo's de leerervaring bevorderen.  
  • Herhaling en ondersteuning
    Een eenmalige opleidingssessie zorgt voor onvoldoende borging van kennis. Herhaling van de leerstof is belangrijk om ervoor te zorgen dat de informatie blijft hangen. Mijn richtlijn is om de stof kort na de training te herhalen, door in de weken en maanden na de training opfrissessies te faciliteren. Daarnaast moeten gebruikers toegang hebben tot ondersteunende materialen, zoals handleidingen en instructievideo's, om hun kennis op te frissen wanneer dat nodig is.
  • De kracht van samen leren
    Naast formele opleidingssessies, valt er ook veel te leren van collega's en medegebruikers. Het bevorderen van een cultuur waarin kennisdeling wordt aangemoedigd, is waardevol voor zowel nieuwe als ervaren gebruikers.

Training speelt een onmisbare rol

Door op tijd ruimte te maken voor training en begeleiding, geef je medewerkers de tijd om gefaseerd te wennen aan de aankomende veranderingen. Met de juiste aanpak en methodiek kun je mogelijke weerstand tegen verandering verminderen en de adoptie van het nieuwe systeem bevorderen. Ik wil je daarom aansporen om eens na te denken over de opleidingen en behoeften binnen jouw organisatie en hoe deze kunnen bijdragen aan het succes van toekomstige projecten.

icon