SAP BusinessObjects BI2025 staat voor de deur

Aan het einde van dit jaar brengt SAP BI2025 op de markt, de opvolger van SAP BusinessObjects 4.3. SAP kiest ervoor om alleen de veelgebruikte functionaliteiten mee te nemen naar BI2025. Dit betekent dat we afscheid moeten nemen van enkele functies, waaronder multi-sourced universes, data federator, set based analyses en de Universe Design tool. Maar een nieuwe versie betekent ook verbeteringen. 

In deze blog ga ik dieper in op de verbeteringen, het koppelen van dataproviders en het gebruik van virtuele dataproviders.


Verbeteringen in SAP BO 4.3 SP03

Met de introductie van SAP BO 4.3 SP03 krijgen we een betere manier om dataproviders te koppelen. Daarnaast is het nu mogelijk om met behulp van OData webservices een deel van een rapport in een ander rapport als dataprovider te gebruiken.

Data Mode in WebIntelligence

Naast de 'design mode' en 'read mode' heeft WebIntelligence nu ook de 'data mode'. Deze werd geïntroduceerd in 4.3 SP03 en verbeterd in 4.3 SP04. In de data mode kunnen we niet alleen dataproviders combineren met een full outer join, maar ook met een inner join, left outer join en door het samenvoegen van datasets. Het resultaat van de combinatie van de dataproviders wordt opgeslagen in een virtuele dataprovider, die weer gekoppeld kan worden met andere virtuele of fysieke dataproviders.

In BusinessObjects konden we altijd al dataproviders combineren in een rapport. Laten we dit verduidelijken aan de hand van een voorbeeld.

Voorbeeld: AdventureWorks OLTP Database

Ik heb een universe gemaakt op de AdventureWorks OLTP database, die vrij te downloaden is. Met de Information Design tool heb ik een unx universe gemaakt en vervolgens twee dataproviders opgezet: één met de omzet van de top 25 producten in 2023 en eenzelfde dataprovider voor 2024.

In de WebIntelligence data mode ziet dit er als volgt uit:

Solmate -  WebIntelligence

Het scherm bestaat uit twee delen: één deel toont de data en het andere deel geeft grafisch weer hoe de dataproviders gecombineerd zijn.

In het rapport wil ik zien welke producten uit 2023 nog in de top 25 van 2024 staan, welke producten zijn verdwenen en welke nieuw zijn in 2024. Ook heb ik een dataprovider aangemaakt met de omzetgegevens over alle jaren. Na het koppelen van de dataproviders ziet het schematische overzicht er zo uit:

 WebIntelligence

 
In het scherm zien we hoe de dataproviders aan elkaar gekoppeld zijn. De oranje en de groene dataproviders bevatten data die we in het rapport kunnen gebruiken. Niet alle datasets zijn relevant voor het rapport. De datasets die een rapportbouwer niet in de design mode hoeft te zien, kunnen we verbergen. In dit geval toont BusinessObjects alleen de drie rechtse datasets.
 
 

Vooruitblik naar SAP BI2025

Deze functionaliteit maakt de overstap naar SAP BI2025 gemakkelijker. Je kunt nu al rekening houden met de functies die in toekomstige versies vervallen. Zo ben je voorbereid op de veranderingen en kun je optimaal gebruik blijven maken van SAP BusinessObjects.administratie aan te passen of efficiënter in te richten? Onze consultants staan voor je klaar.

 

icon