Software testen is niet zo simpel als het lijkt
Software testen: je doet wat je altijd deed, maar dan in een nieuwe situatie. Ondertussen controleer je of je krijgt wat je kreeg. Easy toch?
Wij zien dat er vaak op deze manier tegen het testen van software wordt aangekeken, maar… testen gaat veel verder. Zodra je een keuze maakt voor een ander systeem of een andere opzet van een proces, dan kan je niet meer testen op deze wijze. Het is een nieuwe situatie, niet de oude situatie in een nieuw jasje. Dit zorgt vaak voor veel frustratie bij de testers en bij het projectteam. De testers doen dit naast hun lijnactiviteiten, hebben het druk en willen eigenlijk dat alles bij het oude blijft. Het projectteam wil daarentegen dat de wijzigingen (zo snel mogelijk) worden gecontroleerd.
Begin met deze vragen
Om frustratie en stress te voorkomen, begin je met een goede planning en strategie. Je stelt deze vragen:
• Wat ga je testen?
• Wanneer ga je testen en hoe vaak?
• Hoe snel moet er worden getest na het aanbrengen van een wijziging?
• Met welk doel wordt er getest?
• Door wie wordt er getest?
• Op welke wijze wordt er getest?
Dit zijn allemaal vragen die in een goed testplan naar voren komen en houvast bieden aan testers en het projectteam.
Doelen van iedere test
Met een testplan breng je vooraf goed in kaart wat het doel is van iedere test. Zo zorg je dat dit doel ook wordt bereikt. Je verliest bovendien geen kostbare tijd aan zaken waarop je geen risico loopt: no risk no test.
Je wilt bijvoorbeeld voorkomen dat een interface goed door de test komt, omdat alle records op de juiste wijze van bron- naar doelsysteem zijn gegaan, terwijl de dagelijkse verwerking meer dan 28 uur kost. Omgekeerd heb je ook niets aan een razendsnelle interface die de gegevens verkeerd verwerkt. Ook het testen van praktische bruikbaarheid en ketentesten voor complete processen horen bij een goed testplan.
In het testplan geef je tot slot aan voor welke testen geautomatiseerd testen geschikt is. Hiermee maak je een vliegende start met minimale inspanning. De regressietests kan je bijvoorbeeld geautomatiseerd uitvoeren. Dit geeft aan of de bestaande functionaliteit of workflow juist is en geeft direct terugkoppeling. Regressietests zijn repeterend. Door deze te automatiseren kan de tester zich richten op de nieuwe functionaliteiten en schermafhandeling.
Agile testen
Waarschijnlijk ervaar je testen als een frustrerende bezigheid. Het liefst wil het projectteam dat het werk zo snel mogelijk na het inrichten van een proces wordt getest, ook als nog niet alle stappen van het proces zijn ingericht. Dit vereist echter flexibiliteit en veel geduld van een tester, die vaak tegen fouten aan zal lopen. Vanuit de gedachte van agile ontwikkelen is dit helemaal niet erg. Voor de werkbaarheid van het systeem is het fijner om kleine fouten vroeg in het traject op telossen, dan een paar fundamentele fouten aan het eind tegen te komen.
Voor een tester die eigenlijk ook nog lijnactiviteiten heeft en beperkt is in zijn of haar tijd, is het echter enorm frustrerend om iedere keer tijd vrij te maken om een klein stukje te testen wat vaak niet in één keer werkt.
Gespecialiseerde testers
Testen is dus niet zo simpel als het lijkt. Om frustratie en valkuilen te voorkomen, raden we daarom aan om gespecialiseerde testers en testmanagers in te schakelen. Testmanagers zijn als geen ander in staat om het gehele testtraject te plannen en te bewaken. De testers zijn daarnaast goed in het opstellen van de testscripts en het uitvoeren van deze scripts.
Wil je meer weten over onze werkwijze?
Neem dan gerust contact met ons op via onderstaande button.