4. Nieuwe termen en elementen voor identificatie
Naast technische veranderingen, voert SEPA ook nieuwe termen in die beter aansluiten bij de moderne betalingssystemen:
- Een extra item dient opgenomen te worden, namelijk het vermelden van het type IBAN. Het aanleveren van een IBAN wordt als volgt gedaan:
<Account>
<Type>IBAN</Type>
<IBAN>IBAN-NUMMER</IBAN>
</Account>
- BIC wordt ANYBIC voor rekeningidentificatie en BICFI voor partij-identificatie (bij agents).
- ‘Bank’ wordt nu ‘Payment Service Provider (PSP)’ en ‘Klant’ wordt ‘Payment Service User (PSU)’. Deze wijzigingen hebben geen operationele of functionele impact.
- In de nieuwe formats, wordt het ook mogelijk voor een opdrachtgever zich te identificeren op basis van:
- LEI (Legal Identification Nummer): dit nummer zorgt voor een internationale identificatie van bedrijven, en wordt toegevoegd naast het BICFI-data-element.
- Proxy of alias: naast een IBAN kun je nu ook een e-mailadres, telefoonnummer of token gebruiken om jezelf als ontvangen te identificeren, wat extra flexibiliteit biedt.
Overgangsperiode: wat kun je verwachten?
Van november 2023 tot november 2025 heb je de mogelijkheid om beide SEPA-versies te gebruiken. Hoewel de nieuwe regels officieel pas in 2025 van kracht worden, is het verstandig om in deze overgangsperiode al de nodige aanpassingen te testen. Dit helpt je om eventuele verstoringen te minimaliseren zodra de nieuwe standaard wordt ingevoerd.
Meer weten over SEPA-compliance?
Wil je meer weten over hoe jouw bedrijf zich optimaal kan voorbereiden op de SEPA-wijzigingen en je betalingsverkeer toekomstbestendig kan maken? Onze consultants staan voor je klaar om je te begeleiden bij de technische en administratieve veranderingen.