Wat betekenen de SEPA-wijzigingen 2023-2025 voor jouw betalingsverkeer?

De Europese Unie blijft met SEPA (Single European Payment Area) stappen zetten om betalingsverkeer in Europa eenvoudiger en uniformer te maken. In lijn met deze visie zijn nieuwe SEPA-regelboeken geïntroduceerd die organisaties moeten implementeren tussen november 2023 en november 2025.

In deze blog lichten we de belangrijkste veranderingen toe, inclusief verplichtingen en technische specificaties die je moet weten om jouw betalingssystemen compliant te maken.


Waarom SEPA-wijzigingen?

De nieuwe SEPA-wijzigingen zijn ontworpen om efficiëntere, nauwkeurigere en veiligere betaalprocessen mogelijk te maken in Europa. Daarbij introduceren ze nieuwe specificaties om administratie en identificatie van transacties te verbeteren. Vanaf november 2025 zijn de nieuwe richtlijnen verplicht, maar een overgangsperiode laat ruimte om tot die tijd beide versies te gebruiken.

Belangrijkste SEPA-wijzigingen op een rij

1.    Wijziging in bestandsnamen

Met de nieuwe updates veranderen ook de namen van betaal- en incassobestanden. Houd er rekening mee dat je administratie- en IT-afdeling dit tijdig afstemt met je bank, zodat je huidige systeem compatible is met de nieuwe bestandsnamen en formaten.

In de onderstaande afbeelding zie je zowel de oude als de nieuwe typenamen. Tot 23 november 2025 mogen de oude namen nog worden gebruikt, terwijl de nieuwe namen al vanaf 19 november 2023 van kracht zijn als onderdeel van de wijziging.

2.    ISO 20022 XML versie 10 (2019) als nieuwe standaard

De nieuwe bestanden zijn vanaf nu gebaseerd op de ISO 20022 XML versie 10, die beter aansluit bij internationale standaarden. Het doel van deze structuur is om een universeel taalgebruik te creëren, dat wereldwijd bruikbaar is voor financiële instellingen.

3.    Nieuwe vereisten voor adresgegevens

In de nieuwe structuur dienen adresgegevens gestructureerd en per tag aangeleverd te worden. Dit moet goed afgestemd worden met de opdrachtgever en de huisbankier. Onderstaande items zijn verplicht, zelfs als één of meerdere items niet in gebruik zijn, zodat er een dummywaarde ingevoerd kan worden als een waarde ontbreekt. De verplichte elementen voor adresgegevens zijn:

  • Straatnaam
  • Huisnummer
  • Gebouwnaam
  • Postcode
  • Plaatsnaam
  • Landcode (op basis van de ISO-tabel)

De opbouw van een gestructureerd adres is als volgt:

Deze aanlevering is verplicht indien het IBAN-nummer behoort tot een niet-EER-land. Landen die hieronder vallen, zijn: Andorra, Monaco, San Marino, Vaticaanstad, UK (Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland), Guernsey, Jersey, Gibraltar, Isle of Man en Zwitserland.

Voor landen die wel lid zijn van de EER (Europese Economische Ruimte), is deze gestructureerde opbouw niet verplicht.

Tip: Controleer bij je huisbankier of zij specifieke richtlijnen hebben voor deze aanlevering. Sommige banken, zoals ING en ABN AMRO, hanteren mogelijk verschillende voorschriften. Een heldere communicatie met je bank voorkomt onverwachte obstakels.

 

4.    Nieuwe termen en elementen voor identificatie

Naast technische veranderingen, voert SEPA ook nieuwe termen in die beter aansluiten bij de moderne betalingssystemen:

  • Een extra item dient opgenomen te worden, namelijk het vermelden van het type IBAN. Het aanleveren van een IBAN wordt als volgt gedaan:

<Account> 
     <Type>IBAN</Type>
      <IBAN>IBAN-NUMMER</IBAN>   
</Account>

  • BIC wordt ANYBIC voor rekeningidentificatie en BICFI voor partij-identificatie (bij agents).
  • Bank’ wordt nu ‘Payment Service Provider (PSP)’ en ‘Klant’ wordt ‘Payment Service User (PSU)’. Deze wijzigingen hebben geen operationele of functionele impact.
  • In de nieuwe formats, wordt het ook mogelijk voor een opdrachtgever zich te identificeren op basis van:
    • LEI (Legal Identification Nummer): dit nummer zorgt voor een internationale identificatie van bedrijven, en wordt toegevoegd naast het BICFI-data-element.
    • Proxy of alias: naast een IBAN kun je nu ook een e-mailadres, telefoonnummer of token gebruiken om jezelf als ontvangen te identificeren, wat extra flexibiliteit biedt.

Overgangsperiode: wat kun je verwachten?

Van november 2023 tot november 2025 heb je de mogelijkheid om beide SEPA-versies te gebruiken. Hoewel de nieuwe regels officieel pas in 2025 van kracht worden, is het verstandig om in deze overgangsperiode al de nodige aanpassingen te testen. Dit helpt je om eventuele verstoringen te minimaliseren zodra de nieuwe standaard wordt ingevoerd. 

Meer weten over SEPA-compliance?

Wil je meer weten over hoe jouw bedrijf zich optimaal kan voorbereiden op de SEPA-wijzigingen en je betalingsverkeer toekomstbestendig kan maken? Onze consultants staan voor je klaar om je te begeleiden bij de technische en administratieve veranderingen.

icon

Albert Mallet

Solmate is een familiebedrijf. Dat maakt het een fijne plek om te werken. De communicatielijnen zijn kort en je kan altijd rekenen op je collega’s.